Deniz Topu Metaforu ve Psikolojik Sağlamlık

Okul Psikolojik Danışmanımız Murat Ay Perçem tarafından hazırlanan 'Deniz topu metaforu ve psikolojik sağlamlık' yazısı. 


11-03-2024Değerli velilerimiz, bu yazımızda psikolojik sağlamlığımızı güçlendirme ve olayları değerlendirme süreçlerimiz üzerine bize yardımcı olabilecek ‘Deniz Topu Metaforu’ üzerine konuşacağız. Metaforlar özellikle duygu-düşünceleri barındıran soyut kavramları günlük hayata aktarmamızda ve somutlaştırmamızda bizlere yardımcı olmaktadır. 

‘Deniz Topu Metaforu’nun ne olduğunu anlama noktasında öncelikle metafor içeriğindeki kavram benzetmelerimizi bilmemiz gerekir. Kendimizi kocaman bir denizde hayal edelim. Bu kocaman deniz bizim tüm hayatımızı temsil ediyor. Biz de o kocaman denizin ortasında bir birey olarak duruyoruz. Uçsuz bucaksız, her yanı maviliklere dolu bir denizin tam ortasındayız ve her şey çok güzel.  O sırada karşımıza bize yüzerek gelen bir Deniz Topu çıkıyor. Deniz Topu’da hayatımızda, zihnimizde bizi rahatsız eden düşünceleri, duyguları temsil ediyor. Bizler bu sonsuz güzelliklerle dolu denizimizde deniz topunu görmek istemiyoruz ve uzağa doğru itiyoruz. Lakin dalgalar onu yine bize getiriyor. Sonrasında deniz topunda kurtulmak için suyun içerisine doğru deniz topunu bastırıyoruz tüm gücümüzle. Ortadan kaybolduğunu varsayarak seviniyoruz ama deniz topuna uyguladığımız gücü bırakır bırakmaz deniz topu daha büyük güçle suyun içinden sıçrayarak yeniden kocaman denizimizde kendine yer buluyor. Canımızı sıkmaya devam ediyor… 

Şimdi metafordaki benzetmelerimizi yeniden incelersek, hayatımız kocaman bir deniz ve denizin tam ortasındayız. Deniz topu, hayatımızda bizi zorlayan yaşantılar, düşünceler, olumsuz durumlar ve duygular. Bizler bazen bu olumsuz durumları aktif kabullenmek yerine reddediyoruz, itiyoruz, çözmek yerine göz ardı ediyoruz. Göz ardı ettiğimizde kaybolduğunu ve kurtulduğumuzu sandığımız her olumsuz duygu ve düşünce aynı deniz topu gibi bizi yeniden buluyor veya daha güçlenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. İşte bu noktada yapmamız gereken problemi içselleştirmeden, doğru bir şekilde ayrıştırabilmemizdir. Problemlerin olabileceği, gelip gidebileceğinin farkında olmamız bize hayatımızın yöneticisi olmamızda yardımcı olacaktır. Hayatımız kocaman bir deniz, bazen deniz topu gibi bizleri rahatsız eden problemlerimiz de olacak. Bırakalım deniz topu bazen o denizde bize dokunsun, bazen hayatımızda bulunsun. Ama o koca denizde kontrol bizde. Problemler sadece biz izin verdiğimiz ölçüde bizim hayatımıza etki edebilir. Sahip olduğumuz her özelliğimizle maviliklerle dolu hayatımızın tadını çıkaralım. 

Murat Ay PERÇEM

Psikolojik Danışman



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 6  kişi beğendi